Kehribar taşı ile hamile kalmadan çok evvel babamın bir tespihi ile tanışmıştım. Kullandıkça kötü enerjiyi aldığına inanılıyor ve taşın renginin koyulaştığını söylüyorlardı. Daha sonra instagramda takip ettiğim anne blogger hesaplarında görüp duruşuna ve çocuğa kattığı tarza hayran kalmıştım.

Hamileliğim esnasında yaptığım bazı araştırmalarda aslında tüm bebeklerin  kullanması gerektiği sonucuna varıp doğuma bir kaç hafta kala hem Memo Bulut için hem de kendim için birer adet edindim. Kehribar taşının piyasada sahteleri de mevcut ne yazık ki, sahte taşlar da ne yazık ki vadedilen faydaları sağlamakta yetersiz kalıyor. Türkiye’ye kehribar kolyeyi ilk getiren markanın @totsandmore_organik_bebek sayfası olduğunu öğrenince ve sayfalarındaki kullanıcı memnuniyetlerini de okuyunca tereddütsiz bir çift sipariş verdim.

Peki nedir kehribar kolyenin faydaları? Doğrudan Totsandmore sayfasından alıntı yaparak kısaca belirtmek isterim;

Kehribar nedir?

Kehribar kısaca reçinedir. Doğaltaş olarak bilinir ancak taş değil, organik bir yapıdır. Toprak altında kalıp, uçucu özelliğini kaybeden, kimyasal yapısı farklılaşan fosil ağaç reçinesidir kehribar. Reçinenin milyonlarca yıllık doğa koşullarında, ısı ve ışıkla etkileşip fosilleşmesiyle oluşmuştur. Orjinalinde akışkan bir yapıya sahip olan reçine, ağaç kabuklarındaki böcekleri, mikroorganizmaları, yaprak ve bitkileri içine sararak akmakta, bir nevi onları hapsetmekte ve zamanla sertleşerek, tüm bu içindeki canlı yapıların kimyaları ile hoş kokulu, güzel görünümlü, ve en önemlisi süksinik asit içeriğiyle tıpta ve estetikte oldukça aranan bir madde haline gelmektedir.

Kehribar nasıl iyileştirir, nelere iyi gelir ?

Baltık kehribarının sırrı boncukların içinde gizli. İçeriğindeki süksinik asit (ya da diğer adıyla amber asidi), asırlardır Avrupa, Uzakdoğu ve Baltık Ülkelerinde doğal bir antibiyotik olarak bilinmekte ve kullanılmakta. Kehribarın içinde doğal olarak bulunan bu asit, kehribar boncuğu 27oC sıcaklığa ulaştığında açığa çıkar. Bu tam da, kehribardan yapılmış kolye, bilezik, halhal ya da kolye ucunun tenle teması sırasında oluşan sıcaklıktır. Takılan amberin ısısı 36,6 oC’ye kadar çıkar ve doğrudan cilt ve dolaşım sistemine nüfuz eder. Bebek diş boncuğunu taktığında, vücut ısısı bir tür reçine olan amberin içindeki şifalı yağları açığa çıkarır ve bu yağlar cilt tarafından emilerek kan dolaşımına karışır. Kehribar bir taş olmadığından, sıcak ve yumuşak bir dokunuşu vardır. Hafif ve rahat bir kullanım sağlar. Avrupa’da ve Uzak Doğu’da çocuklara kehribar takmak çok eski bir gelenek. Kehribar boğaz, kulak ve mide yanmalarını, enfeksiyonları ve solunum rahatsızlıklarını azaltıcı etkisiyle bilinir. Geleneksel kehribar boncuklarından yapılan takılar diş çıkarmanın yan etkileri olan ağrı, iştahsızlık, mide bulantısı, kulak ağrısı, ateş ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde doğal bir tedavidir. Yenidoğan döneminde gaz ve kolik için kullanılmaktadır. Tabii bir ağrı kesici olan kehribar bebeğinizi rahatlatarak onun ilaç gereksinimini azaltır. Kehribarın antiinfalmatuvar (iltihap sökücü) ve tedavi edici özellikleri klasik tıp tarafından da kabul edilmektedir ve sakinleştirici, ağrı kesici, spazm giderici, balgam söktürücü ve ateş düşürücü etkileri uzun zamandır bilinmektedir. Sadece bebekler için değil, bu özellikleri ile yetişkinlerin de imdadına yetişir. Migren, guatr, astım, bronşlarla ilgili iltihabik durumlar, sindirim sistemi rahatsızlıkları hatta romatizmaların tedavisinde de kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gerek, ağrı nerdeyse kehribarın o bölgeye konması ve ağrının büyüklüğü ile orantılı büyüklükte olması gerektiğidir.,

Kehribar sertifikası ne demektir?

Sertifika, kehribarın renk, model, uzunluk ve ağırlık bilgilerini içeren; satıcının alıcıya; ürünün kehribar olduğuna ve kendisinden alındığına dair güvence verdiği bir çeşit kimlik ve kartvizittir. Maalesef suistimale çok açıktır. Çünkü her isteyen, istediği biçimde matbaadan bastırabilir. Sertifika, kehribarın gerçek kehribar olduğuna dair bir test ya da laboratuvar onayı ile destekleniyorsa GEÇERLİDİR.

Kehribar ürünlerle birlikte verdiğimiz sertifika,satıcıdan bağımsız, ürünün “doğal kehribar” olduğuna dair laboratuvar analizi sonucunu içeren, YETKİLİ ve TARAFSIZ yasal kurum GLT ( Türkiye Gemoloji Laboratuvarı ) tarafından ve her kolye için ayrı olarak verilmiş sertifikadır.Firmamız bu şartları sağlayan tek satıcıdır. Satıcı tarafından düzenlenen sertifikaların veya sadece bir-birkaç ürün için alınmış sertifikanın kopyalanmasıyla oluşturulmuş sertifikaların hiç bir geçerliliği yoktur ve tüketiciye güvence sağlamaz.

Bebekler ilk doğduğunda boyun kasları henüz gelişmemiş ve kısa oluyor. Bu da kolyenin dar duruyor ve bebeği rahatsız ediyor gibi bir görüntü vermesine sebep oluyor. Ben Memo Bulut 40 günlük olana kadar uyurken ayak bileğinde kullandım kolyesini aklıma her geldiğinde. Bebeklerde gaz problemine çözüm olduğunu biliyordum ancak boynuna takmaya kıyamıyordum. Kolyenin veya benim inancımın eseri midir bilinmez ama Memo Bulut çok şükür hiç gaz problemi yaşamadı. 18 günlük olana kadar sadece meme almak için uyanıyor ve emerken yine uyuyakalıyordu. Neredeyse ben bile onu uyanıkken çok görmedim. Ancak 25 günlük olduğunda uyandı ve emzirdikten sonra uyumayıp sebepsizce ağlamaya başladı. Altı temizdi, karnı toktu ama ağlamasının nedenini bulmak zordu. Yanımda olan kayınvalidem ve annem gazı olduğunu söyleyip masaj yapmayı önerdiler. Ama yine de fayda etmedi. Kucağımızda gezdirdik, salladık yok bir türlü susmuyordu. Annem kabızlık problemi yaşıyor olabilir diye zeytin yağı ve pamuklu çubukla uyarma yapmayı teklif etti. Tam bunun hazırlığına giriştiler ki komodinin üstünde duran kolye gözüme çarptı. Karnını açıp kolyeyi üstüne koydum ve yine kucağıma aldım. Bir kaç dakika içinde sakinleşti benim için bir mucize gibiydi. Açıkçası ağladığında elim ayağıma dolaşmıştı çünkü.

O günden sonra kehribara olan inancım tam oldu ve tam 40 günlük olduğunda kolye olarak boynuna taktım ve bir daha hiç çıkarmadım.

4 aylık olduğunda dişleri iyice kaşınmaya başlamıştı. Ağzına sürekli oyuncaklarını veya elini götürüyordu. İlk dişi çıktığında fark etmedim bile.

Evet salya problemi oldu ama bunun sebebi ağzına sürekli birşeyler koyma çabasıydı. Köpek dişleri çıktığında zorlanır diye düşündüm ama onlar da ateşsiz, zorluk çıkarmadan geliverdi. Artık diş çıkaracağını ishalimsi olduğunda anlıyordum.

Şu an 21 aylık ve dişlerinin büyük bir çoğunluğu çıktı. Ancak tek birinde bile “diş çıkarıyor ondan huzursuz!” cümlesini kuracak bir sorun yaşamadık.

Her çocuk bir değildir elbette ancak biz gerçekten faydasını gördük. 2016 ibs fuarında da totsandmore standında uzunca vakit geçirdim ve sahibesi Serpil Hanım ile uzun uzun konuştuk. Kehribar kolyelerinin herhangi bir matbaada bastırılmış sertifikalara sahip olmadığını her bir kolye için özel incelemeler sonucu labaratuardan kolyeye özel sertifikalar aldıklarını bizzat gördüm. Bu sebepten siz de kolye alırken orjinalliğine emin olmak için güvenle onlardan alışveriş yapabilirsiniz.

Sevgiler

Seren Özgün Tunç

4 Comments

  1. oğlum 7.5 aylık ve cok asırı huysuz ben fizksel engelliyim sürekli tak çıkar yapamam uykuda zararı olur mu boynunda

  2. Oglum 3 yaşında..bu yastan sonra kullanmaya basladam fayda eder mi acaba.kac yasına kadar kullanamak gerek

  3. Uyuduğu zamanlarda boynunda kalıyor mu kehribar kolye bif zararı yok dimi

  4. Ben kullanana kadar nekadar etkisi olabilirki diyordum birgün sans eseri kolye satsn yerin o unden geçerken annemin kehribar kolye yararlarini anlattigi aklima geldi tamda dis cikarma dönemindeydik zaten cok az uyuyan bebegim bu donemde hic mi hic uyumuyordu artik kafayi yemek üzereyken bunuda deneyeyim dedim ve aldim ilk defa gece boyunca uyanmadi ve dokuza kadar uyudu uykusunu aldigi icin mutlu uyandi evet gece yatarkende takilabiliyor yumusak bir dokusu var buarada oglum 13 aylık kac yasinda olursa olsun alın ama mutlaka boynuna takin ve tenine temas ettirin buarada komik birsey anlatacam oglum oglen uykusuna 3saat yatinca ve uyanmayinca sok oldum ve oglum iyi degil diye aglayip annemi cagirdim ama oglum uyanip gulucukler sacinca beden 1yil bukadar zorluk cektim diye kizdim kendime mutlaka alın ve uyumanin harika birsey oldugunu hatirlayip kendinizi simartin

Yorum Yaz