Uzun zamandır benden beklediğiniz uyku eğitmi yazım için sonunda klavye başındayım. Günlük tecrübelerimi yazmayı istedim ama tam olarak bitmesini bekledim. Bir takipçim uyuduğuna göre bolca vaktiniz vardır yazın artık dedi haklı olarak. Evet bolca vaktim var ama evde yapılması gerekenler listesi öyle şişmiş ki… Yazlık-kışlık halleri malum ancak kasım sonunda halledebildim. Öyle ki sonbaharda giyebileceğim şeyler ben çıkaramadan mevsimi kaçırdı. Ee ilk günler de uyuduğuna inanamayıp boş boş oturmakla geçti itiraf etmek gerekirse:)

Öncelikle uyku eğitimi öncesi düzenimizden bahsetmek istiyorum. Memo Bulut uykucu bir yenidoğan dönemi geçirdi. Normal doğumu beklerken bir türlü gelmeyince miskin olacağını anlamıştım. Hatırlarsanız suni sancı ile onu dürtmek durumunda kalmıştık:) 15 günlük olana kadar sadece acıktığında uyanıyor, emerken uyuyakalıyordu.

Bir aylık olduğunda saat 7 gibi uyanıp öğlene kadar uyumuyor sonra sadece acıktığı zamanlarda uyuyordu. Uyanıkken göremedikleri için şikayetçiydi herkes:)

Büyüdükçe uykusu azalmaya başladı. 2,5 aylıkken gittiğimiz Kıbrıs tatilinde bebek arabasında uyumaya iyice alıştı. Otel odasından sabahtan çıkıyorduk ve akşam yatana kadar girmiyorduk. Gün içinde kucakta değil de arabada geçiriyordu tüm vaktini…

Sallayarak  değil yatakta poposuna pışpış yaparak uyutmaya alıştırdım. Ama gündüzleri memede uyuyor hatta bırakınca uyanıyordu. 5 Aylık olana kadar bizim odamızda beşikte uyudu. Ama kıpırdandıkça beşik sallanıyor o da uyanıyordu. 15 gün kadar yaptığımız son tatil dönüşü 5.5 aylık olduğunda geceyi odasında geçirmeye başladı.

Odası bizim odamızın dibi.. Bebek telsizi bile kullanmaya gerek kalmadan en ufak hırıltısınu bile duyabiliyorum.

Portakalımızın odası yazıma göz attıysanız yatağının yer yatağı gibi olduğunu ve odasında bir baza yatak da olduğunu görmüşsünüzdür. Her gece 19:00-21:00 arası uyku durumuna göre illaki uyurdu. Yani dünya gözüyle 22:00 den sonrasını görmüş değil:)

Gece sadece emmek için uyanıyordu ve “ııh” sesi çıkarsa ağzında memeyi bulup geri uykuya dalıyordu. Her gece onu o yer yatağından alıp bazaya taşımak sonra yattığım gibi uyuyakalmak ve gözlerimi açtığımda saatler geçmiş olması rutin olmuştu. Emzirirken uyuyakalıyordum ama içgüdüsel bir şekilde kıpırdamadan yatıyordum. Sabaha korkunç bel ağrıları ile uyanmaya başladım. Sabahları 05:30-06:00-07:00 gibi karışık uyanıyor saat 11:00 gibi memede ya da arabada sadece yarım saat uyuyordu. Öğleden sonra da en uzun 1 saat uyuyabiliyordu.

Daha evli bile değildim ki Amerika da yaşayan kuzenim 9 aylık kızıyla bize gelmişti. Saat 20:00 olduğunda Zilli ile oynayan minik kız annesine emekledi. Kuzenim ona biberon yaptı, boş bir odaya geçirdi. Biberon elinde, sallanmadan nazlanmadan uyudu… İki sene sonra tekrar yazın Türkiye’ye geldiler. Bu defa biz onlara gittik. Saat yine 20:00 oldu hepimize el salladı, iyi geceler dedi annesi onu çıkardı ve aynı anda yalnız döndü. Ortamda bir çocuğun seveceği herşey vardı; köpek, tavşan, salıncak, oyuncaklar… İmrendim doğrusu. Çünkü bugüne kadar misafirlikte sorunsuz uyuyan, misafir varken uyumaya giden bir çocuk hiç tanımamıştım. Benim tanıdığım gördüğüm tüm çocuklar misafirlikte uykuları gelince kıyametler koparan, ailelerine akşamı zehir eden ya da annesiz uyumayan çocuklardı🙄 İşte ben Helin Alya’nın uyku konusundaki güzellipşn görünce çocuğum olduğunda ben de eğitim vereceğim diye kendime söz verdim.

İnternette uyku eğitimi yazdığınızda bir çok yöntem ile bebek uyutma anlatılıyor. Ama açıkçası yanlış yapar da bebeğimi içine kapanık yapar mıyım diye oldukça endişelendiğimden hep öteledim. Daha sonra bebekveuyku web sitesini buldum ve Sinem Hanım’ı aradım. Detayları konuşabilmemiz için bana formlar gönderdi. İki gün boyunca Memo Bulut kaçta uyandı, bir daha nasıl ne zaman kaç dk uyudu, akşam kaç kere uyandı, tekrar nasıl uyudu sorularını yanıtladım. Sonra Sinem Hanım bizim için bir uyku planı hazırladı. 14 günlük bu planı uygulamaya geçirmek için de gündüz toplam 3 saat uyuması gerek dedi. Memo uzun zamandır yarım saatlik iki uyku yapıyordu sadece. O gün başlayamadık. Sabah bir, öğleden sonra iki saat uyuduğu gün akşam başlıyoruz dedi Sinem Hanım. Tabi öncesinde odasında istediği değişiklikleri yapmıştım. Yatağın yeri, perdesi gibi.

Akşam güzel bir bıcı bıcı yaptırdım, pijamalarını giydirdim, iyi geceler diye öptüm yatağına bıraktım ve yanına oturdum. Pış pış olmayınca ağlamaya başladı… Sinem Hanım ile mesajlaşmaya başladık. “Şu an ağlıyor!, çok ağlıyor ne yapayım?, Kaç dakika sürecek?” diye soru yağmuruna tuttum. Sabırla sakin olmamı, yeri geldiğinde “şşşhh” yapmamı, okşamamı, ninni söylememi önerdi. Sonunda uyumuştu porti. Ama stresten benim midem ağrımaya başlamıştı bile. Gece uyumadan önce yatağından alın emzirin, sonra uyanırsa unuttuğunuz gibi yanına oturun dedi.

Gece boyu streslendim, gece uyandığında meme vermeden nasıl uyuyacak sorusu beynimi kemirip durdu. 5 aydan sonra bebekler acıktığı için değil, kendi kendilerine uykuya dönmeyi bilmediklerinden  ağlıyorlarmış. Mesela biz gece yastığımızı düzeltmek için,  yatış pozisyonumuzu değiştirmek için uyanırız sonra uyumaya devam ederiz ama sabah uyandığımızı hatırlamayız bile değil mi? Bebekler de uyumaya dönmek için meme alışkanlığını edinmiş oluyorlar.

Gece 03:00 gibi uyandı tekrar, yanına oturdum biraz okşadım ve şşşhh yaptım. Bir süre sonra sırtını döndü ve uyumaya devam etti. Şaşkınlık içinde yatağıma gittim ve tekrar ağlar diye bekledim ama yok uyanmadı tekrar.

Sabah uyandı, Sinem Hanıma uyandığı saati yazdım gece hakkında konuştuk, ilk gündüz uykusuna uyuması için saat verdi. Gece yatırdığım gibi siyah perdesini çektim, gece lambasını açtım ve yanına oturdum. Yine direndi ama uyumayı başardı. Tam 1,5 saat uyudu. Anladım ki doğru yoldayız. Uyandığı saati Sinem Hanım’a söyledim bir sonraki uyku saatimizi söyledi. Her uyku öncesi strese giriyordum ağlayacak mı diye ama benim rahat olmam onun hisleri için çok önemliydi.

img_1707

Ağlaması gittikçe kısalıyordu. Hatta neredeyse hiç ağlamıyordu. 3 gece 3 gündüzden sonra yine ağlayınca çaresizce Sinem Hanım’a ağlıyor yazdım ama 3 dk içinde uyuduğunu görünce adeta şok oldum ve eşime ekran görüntüsünü yolladım.

img_1753

Yanında kıpırdamadan tekrar uyanacak mı diye bekledim ama uyumuştu bile💙 Mucize gibiydi, kaç gündür evden çıkmamam, uyuyacağı saatlere uymam işe yarıyordu. Bir sonraki akşam odanın ortasına geçtim. Yatırdığımda direk sırtını dönüyordu. Yani odada olduğumu biliyordu ama bana bakmıyordu bile. Ağlamaktan çok minik minik mırıldanıyordu şarkı söyler gibi. (Hala uykusu geldiğinde aynı mırıldanmaları yapıyor)

img_2404

Sonra kapının yanına geçtim   Bulut’un tepkilerine göre geçebiliriz dedi Sinem Hanım. Sadece bir gece ve bir gündüz kapının yanında o uyuyana kadar bekledikten sonra büyük gün geldi. Bu akşam yatırıp dışarı çıkacağız dedi Sinem Hanım.   Kalbim küt küt, nasıl olacaktı bu?  Çok heyecanlandım endişelendim.  Bugünden itibaren yalnız uyuyacaksın ama ben kapının önünde olacağım bir şey olursa içeri gireceğim dememi istedi Sinem Hanım, öyle yaptım..    Uyku saati geldiğinde onu yıkadım, emzirdim yatağa yatırdım ve  “uyku zamanı,  iyi geceler, seni çok seviyorum” diyerek öptüm.      Sesi çıkmadı  odadan çıktım ve çığlık çığlığa ağlamasını beklerken buldum kendimi. Ama yok ses çıkmıyordu. Telaşlandım,  ses yoktu hiç.

Buraya Sinem Hanım ile mesajlaşmamızı ekliyorum.

img_3818

img_3819

Ciddi bir şok yaşadım. Meğer benim çıkmamı bekliyormuş tüm nazı bana imiş😅 10. geceydi yanlış hatırlamıyorsam ve eğitim amacına ulaşmıştı. Kapıda uzunca bir süre onu izledim sonra gidip kocama “inanamıyorum!” deyip durdum tüm gece.. Saat 23:00 gibi uyandırmadan yine emzirdim ve sabah 07:15 e kadar deliksiz uyuduk ikimiz de:) Bu adeta bir mucize…

12. Günde dışarıda uyutmayı deneyimledik. Benim için en önemlisi dışarıda uykuydu.. Uyku saati geldiğinde uyku arkadaşını bebek arabasına koydum  ve biraz dolaştırdım. Uykuya dalması uzun sürdü ve evdeki kadar uyumadı ama olsun uyumayı başarmıştı 😊

img_3621

Eğitimden iki hafta sonra İstanbul ve İzmir seyahati yaptık beraber. Kalacağı odada biraz vakit geçirmemizi istedi Sinem Hanım, biraz nazlandı ama uyudu sonra.

Sonuç olarak şu an gündüz iki kere toplamda en az 2,5 saat uyuyan akşam uykusuna da 19:00-21:00 arasında yatağında dalan ve sabaha kadar deliksiz uyuyan bir bebek Porti😍 O uyuduktan sonra anne-baba saati ile eşimle vakit geçiriyoruz ve 23:00 gibi uykusunda onu emzirip sabaha kadar deliksiz uyuyorum. Onu emzirirken uyuyakalmadığımdan bel ağrılarım da azaldı. Ama en güzeli onun mutlu uyandığını görmek:) (MAŞALLAH)

Sabır ve istikrar işi bu süreç. Çevrenizde sizi eleştirenler çok olacak, hatta saçmalıyorsun lafını çok sık duyacaksınız! Herkes sizden daha anne kesilecek, gece 2 ye kadar uyumadığını bildiğiniz çocukların anneleri çocuklarına uyku eğitimi verdiğini iddia edecek, hatta size psikolijisi bozulmuş insan muamelesi bile yapılacak:) Ama 14 gün sonunda uykusunu almış bir yavrunun mutlu annesi olarak kalan hayatınıza sevgi dolu devam ettiğinizde bu eleştiriler aklınıza bile gelmeyecek😉 Ben Sinem Hanım olmadan yapamazdım gibi geliyor. Siz ayrıca www.bebekveuyku.com sitesindeki makaleleri inceleyebilirsiniz.

Bol uykulu geceler, mutlu günleriniz olsun…

28 Comments

  1. Elçin doğan kuru Reply

    Tüylerim diken diken oldu serencim 😌 bende 8 aylık oğlum sayesinde çok eziyet çekiyorum..:(( uykusuzluktan hep mutsuz,verimsiz ve sinirli bir anne oldum.böyle sürsün istemiyorum ailece bizimkinin uykusu gelince panik oluyoruz ayakta salla,hamakta salla salla beynimiz döndü..Allahım lütfen geçsin herşey diye dua ediyorum.sinem hanıma mail attım cnm inşallah kendimi ayarladığım zaman bende başlayabilirim .minik portine tatlı tatlı uykular canım kocaman sevgiler sakarya’dan 💚💚💚

  2. Vosvoscu Terzi Reply

    Harika bi anne oldun tebrik ediyorum 😘😘😍 idolümsün seros gün gelirde nasip olursa ara ara başını agritcam haberin olsun 💕💕💕

    • serenozguntunc Reply

      canım benim, o günler gelsin seve seve ağırt başımı:)

  3. Yaaa allahım bende istiyorum bundan 😣 benim bebeğimin uykusu şuan tıpkı mehmet bulutun eğitim öncesi uykusu gibi. Gece uyanınca emmeden uyumuyor ve en büyük korkum o emmeden nasıl uyuyacak. Kaç defa sinem hanıma başvurmayı istedim ama bi türlü cesaret edemiyorum çünkü çalışan bi anneyim. Öğretmenim 14.30 a kadar çalışıyorum ama bu süreçte evde olmam gerektiğini düşündüğüm için baslayamiyorum eğitime. Sizce mümkün mü çalışırken de basarabilirmiyim?
    Ben yokken evde babaanne bakıyor ve açıkçası onun basarabilecegine pek inanmıyorum. Çünkü bebeğin ağlamasına hiç kıyamıyor ben uyarsamda hemen kucağına alıyor. Hadi beni bi cesaretlendir seros çok ihtiyacım var buna 😥😍😍

    • serenozguntunc Reply

      Sanırım izin almanız gerekecek 2 hafta:)

  4. Aferin Memo Bulut’a👏🏻 , kocaman bir MAŞALLAH 💕
    Benimde 1 yaş ve 4 yaşında iki engelli oğlum var acaba Sinem Hanım bana da yardımcı olur mu ? Doğrusu merak ettim. ☺️

  5. Merhaba sizi severek takip ediyorum benim bebegimdee 3 aylık ben ise başlama konusunda kararsızım normalde 4. Ayda yarım gün başlamam gerekiyor ama izin almaliyim diye düşünüyorum sizin mesleğinizi bilmiyorum ama siz ne zaman ise döneceksiniz yada çalışmamak iyice bunaltirmi bilemedim

    • serenozguntunc Reply

      5. aydan sonra başlanıyor diye biliyorum ama Sinem Hanıma bir mail atarak konu hakkında daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. İşten ayrıldım ben şimdilik bu sene bitmeden geri dönmeyi planlıyorum:)

  6. Rahime aydogdu Reply

    Merhaba benim kizim 14 aylik oldu ama gece uykumuz yok hic duzgun uyku egitimini denemek istedim ama esim ve etrafimdan tepki aldim agladigi icin biraktim bu yastan sonra egitimi nasil verebilirim

    • serenozguntunc Reply

      Bir yaşından sonra aynı teknikler olur mu Sinem Hanıma danışmak gerek sanırım. Benim değil onun uzmanlık alanı:)

  7. Ayse Çandır Reply

    Merhaba seren hanım , uyku yazınızı merakla bekliyordum. Bu uyku eğitimleri acaba nasıl oluyor diye 🙂
    Benim oğlum da suan 5.5 aylik. Daha 1.5 aylikti ayrı oda da uyumaya karar verdim. Tedirginlik vardı tabi ki odalarimiz yanyana idi sürekli kontrol ediyordum. Emerek uyuyordu ya da sallanarak 🙂
    Daha sonra aylar ilerledi ve mustafa kendi başına uyumaya başladı. Hattaki salladigimda kiziyordu bana. Onlara şans vermek gerekiyor .. Suan gündüz 2 ayrı uyku ve akşam uykusuna yatıyor. Umarım düzenleri bozulmaz. Maşallah diyelim. 🙂 Bu arada bende antakya da yaşıyorum. Tostosunuzu ve sizi görüyorum birgün sizinle tanismaktan memnun olurum. 🙂

    • serenozguntunc Reply

      İnşallah bozulmaz, ne mutlu size:) karşılaşırız elbette Antakya minicik:)

  8. Seren hanım merakla ve heyecanla yazınızı bekliyordum☺️ Su anda biz de Sinem hanımla eğitim sürecindeyiz.benim merak ettiğim İstanbul-İzmir-İstanbul gezilerinizden sonra Mehmet bulut tekrar eve döndüğünde uyumakta zorlandı mı? Yanı en azından bir uyanma veya eğitimde bir gerileme yasadınız mı? Biz de cok gezen bir aileyiz ve 1 ay bir yere gidememe fikri beni geriyo😂😂😂 masallah size..aylav porti🍊❣

    • serenozguntunc Reply

      Elbette yatağından uzaklaşınca aksaklıklar oldu ancak dönüşte iki gün rutine bağlayınca düzeliyor:)

  9. Anlattıklarınız çok güzel başarılı bir hikaye insanı bende yapabilirim dedirtiyor bulut için 5 aylık donemdeyken mi başladınız bu eğitime peki geç kaldiginizi dusunuyormus niz nezman başlanması gerek

    • serenozguntunc Reply

      Hayır, 7 aylıktı başladığımda:) 5. aydan itibaren başlanabilirmiş

  10. Seren hanım sinem hanımdan uyku eğitimi alırken ücret talep ediliyor mu . ?

  11. Seren hanim 6aylik bi bebeğim var benimde:) gebelik surecinde hep normal doğumdan korktum taa ki sizin dogum hikayenizi okuyana kadar. Ve aciklik olmadigi halde suni sanci ile cok kolay bi dogum gerceklesti.sanci çekerken bile aklima geldibiz hatta dua ettim size:)
    Ve ogunden sonra 1bnumarali takipciniz oldum sanki sizi taniyorum gibi:) cok seviyorum sizi,simdide uyku egitimi yazinizi okudum cesaret edemezken bebisimi yaanimdan ayirmaya korkarken yine cesaret verdiniz. Bende denicem umarim basaririm. Yol gostericiliginiz icin sonsuz tesekkurler memo buluta opucukleer💗💗💗💗

    • serenozguntunc Reply

      ya ne mutlu bana:) çok çok sevindim, güç hepimizin içinde, Allah bağışlasın…

  12. merhaba seren hanim benim oglum da 10.5 aylık ve ben 5 aylıkken odalarimizi ayırdım çok uzulerek ve ağlayarak halbuki küçücük bir tikirtiya uyanabilme gücüne sahip oldugum halde üzülmüştüm ancak şuan iyiki diyorum çünkü çınar kendisi uyuyor uyandığında gece memesini başucunda bırakıyorum alıp emip yeniden uykuya dönüyor ve ben çalışan bir anneyim gece uykusu çok onemli malumuz verim açısından sabah benimle birlikte uyaniyor babaneye gidiyoruz ve orda mamasini içip 2.uykuya daliyor😊 günde 2.5 yada 3 saat uyuyor odasında disarda da arabasında etrafı izlerken uyuyor aslında bir kişi daha yazmış onlara bu şansı vermek gerek ve ustüne çok düşmemek gerek çünkü onlar çok akıllı maşallah esas onlar bize eğitim veriyor bak anne böyle uyunur uyutulur diye😀 çınar hiç sallamaktan hoslanmaz mesela sallarsan uyumaz eğlenir güler 😀 tam tersi bırakırsan o dönüp yastığına kuzusuna vs sarılır ve uyur bazen uyumaya direndiginde ayaklarini eklem yerlerini ovuyorum başını oksuyorum konusuyoRum mis kokulu oğlum canım bebeğim diye öylece göğsümde uyuyadakalabiliyor ve belki bunu yapmak banada çok ama çok iyi geliyor çünkü huzur buluyorum dünyadan 10 dk uzaklasmis oluyorum ve çınarın dunyasina giriyorum çok sukur💙 sizi çok öpüyorum memoyuda😘 izmirden sevgiler mis kokulu öpücükler

  13. Yaaa ne güzel valla çok imrendim size .şu an saat gecenin 03.16 si ve ben hala 2.5 yaşındaki oğlumu uyutmaya çalışıyorum bununla birlikte ağlıyorumda 😔😔😢😢 geç uyur uykuyu pek sevmiyor ama son bir kaç haftadır kanımı emiyor resmen .nasıl yapcagimii bilmiyorum.normalde 11.30 dedin mi yatar gece 1 sefer kalkar mama yer yatardı şimdi hacı yatmaz gibi oldum .öğlen uykularından düzensizlesti hiç öğle uykusuna yatmadan daha gece uyumak istemiyor…siz zoru başardınız artık darısı benim basima

  14. Bu uyku egitimi tabiki sizin tercihiniz ama 5 aylik bir bebegin annesinden ayri uyumasina ve uyku egitimi verilmesine cogu pedegog karsi artik 2 yasina kadar guvenli baglanma icin anneyle birlikte uyumali bebek mutlu uyaniyo olmasi guvenli baglanmayi gerceklestirdiginizi gostermez adem güneşi takip etmemizi oneririm benim 10 aylik kizim var 3.aydan beri birlikte uyuyoruz keske dogdugubdan beri birlikte yatsaydik uykulari cok guzel duzene girdi aksamda yatakta sarila sarila uyuyoruz bebeginizin bu gunleri bir daha geri gekmiycek birdaha bukadar kucuk olmiycak biradaha boyle bebek kokmiycak yatagini ayirmadaki bu acele neden hic anlamiyorum elbet kendi yatacak 20 yasina gelmis annesiyle yatan var mi yok annelik biraz sabir gerektirir hersey kendiliginden oluyor zaten alin koynunuza oglusunuzu uyuyun bu gunlerin keyfini cikarin

    • serenozguntunc Reply

      Yorumun başında Adem güneşten bahsettiğinizi anladım zaten 🙂 ben saygı duyuyorum ama ters geliyor fikirleri bana tercih meselesi 😉

  15. merabalar sizi uzun zamandir takip ediyorum tostosu portiyi turuncu sevdanizi 45liklerinizi ilgiyle izliyorum seren hanim aslinda daha bi cok sanki gulen yuzunuzu 🙂 fotolarinizdan enerji veren bi haliniz 🙂
    bn de 7aylik ogluma uyku egitimi vermeye calisiyorum malesef danismanlik hizmeti almadim ama nette bu konuyla ilgili uzmanlarin neredeyse tum vidyolarini izledim diyebilirim.Fakat pek de kolay bi is degilmis dogrusu cocuguma.zarar veririm.endisesi beni bitiriyo az once birden aklima.geldiniz aa dedim memo bulut uyku egitimi almis bi bebek ve gayette mutlu masaallah :)hatirladigim kadariyla blogda yazi vardi diyerek geldim hemen buraya yaziyi okudum tekrar bi guven geldi kendime uyumayan oglumu optum.kokladim konustum.yatagina biraktim.ve ciktim 5dakika olmadan uyuyakaldi cok sukur insaallah duzene.girer ve mutlu huzurlu uyur tatlis oglum.ve tum bebisler..
    sevgiler

    • serenozguntunc Reply

      yaa bende çok araştırıp aslında hiç bir zararı olmadığını sadece yeni bir alışkanlık kazanmaya çalışırken zorlandığı için ağladığı kanaatine vardım ve hiç pişman değilim. özellikle memeden kestikten sonra iyi ki kendi kendine uyumayı biliyor diyorum:)

Yorum Yaz